Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lionel Messi

 

ap_messi_2.jpg

fotbalista

25 let, narozen: 24. 6. 1987 Rosario, Santa Fé, Argentina  

 

Životopis

Číslo dresu: 10 
Post: útočník
Klub: FC Barcelona

Lionel Messi nastartoval sportovní kariéru ve známém argentinském klubu Newell's old boys už v roce 1995. Zde zůstal až do roku 2000. Ve svých třinácti letech se stal hráčem FC Barcelony. Od této doby prošel téměř všemi stupni výchovy. V sezóně 2003/2004 poprvé nastoupil za A-tým v přípravném utkání proti FC Porto. V sezóně 2004/2005 se pak zúčastnil asijského turné. Jeho smlouva v klubu trvá až do roku 2012.

Lionel Andrés Messi - tak zní celé jméno jednoho z největších světových fotbalových talentů. Narodil se 24. června 1987 v argentinském Santa Fe. I přes svůj nízký věk je členem základní sestavy katalánského velkoklubu FC Barcelona a také důležitým členem argentinského reprezentačního týmu. Často je srovnáván s legendárním Diegem Maradonou, což určitě není náhoda… Na svém kontě týmových úspěchů má mimo jiné dva španělské ligové tituly i výhru v Lize mistrů.

 

messi-2012.jpg


Vraťme se však na začátek Argentincovy kariéry. Mladý Lionel s fotbalem začal už v pouhých pěti letech, jeho prvním klubem byl Club Grandoli. Jelikož své spoluhráče už od mládí svými výkony zastiňoval, přestoupil krátce poté do mnohem slavnějšího klubu, jímž byl mládežnický tým Newell´s Old Boys, ve kterém nastupoval i jeho starší bratr Rodrigo. Tam vydržel až do třinácti let, než přišla nabídka z River Plate. Tým "Los Millonarios" měl o Messiho služby velký zájem, ale Lionel neprošel zdravotní prohlídkou. Důvod? Vážná nemoc, kvůli které měl Messi potíže s fyzickým vyspíváním - nerostl a nepřibíral kilogramy.

Jelikož si žádný argentinský tým nemohl nákladnou léčbu dovolit a Messiho rodina také neměla odpovídající finanční prostředky, začal Messiho otec Jorge hledat cestu ze zapeklité situace. Nakonec se zkontaktoval se členy rodiny v Lleidě, ležící v Katalánsku - oblasti, která je domovem Messiho současného klubu - FC Barcelona. Po vyjádření skautů, které má Barca v Jižní Americe, klub rozhodl, že třináctiletému mladíkovi dá šanci představit se v jejím dresu. Během svého prvního zápasu v barcelonských barvách vstřelil Messi pět branek a svým výkonem doslova uchvátil všechny tehdejší přítomné. Klub rozhodl, že uhradí všechny náklady, které budou potřeba na jeho léčení.

Na jeho počátku Messi měřil pouhých 140 centimetrů. V jeho průběhu se jeho výška stále zvyšovala, nakonec se dostala na dnešní hodnotu okolo 170 centimetrů. Messi během svého působení v mládežnických týmech splácel nemalou finanční podporu klubu svými góly a prospěšností pro mužstvo. Skvěle se prezentoval i v B-týmu, kde za sezónu zaznamenal úctyhodných 37 branek. I díky tomu se postupem času probojoval až do prvního týmu. V prvním týmu dostal první šanci v přípravném zápase proti FC Porto, který se konal za účelem otevření nového stadionu portugalského klubu - Estadio Dragao. Debut v soutěžním zápase si Messi odbyl 4. října 2004 v městském derby proti Espanyolu. Tím se zároveň zapsal do historie klubu, neboť nastoupil jako třetí nejmladší hráč v historii. Svůj první soutěžní gól vstřelil 1. května 2005 proti Albacete. Věk? Sedmnáct let, deset měsíců a sedm dní… Stal se tak druhým nejmladším barcelonským ligovým střelcem po Paulinu Alcántarovi.

 

051221085021.jpg


V červnu roku 2004 španělská fotbalová federace Messiho požádala, jestli by neměl zájem reprezentovat tuto zemi. Ten však odmítl se slovy, že jeho velkým snem a zároveň cílem je nastupovat v argentinském reprezentačním dresu. Svůj debut si odbyl v červnu 2004 v zápase proti Paraguayi. V té době nastupoval za argentinský reprezentační výběr do dvaceti let. O rok později Messi zářil na Mistrovství světa do 20 let, které se konalo v Holandsku. A to navzdory tomu, že turnaj začal v pozici náhradníka. V druhém zápase proti Egyptu už ovšem přispěl jednou brankou k argentinské výhře v poměru 2:0. Se šesti vstřelenými brankami se nakonec stal nejlepším střelcem mistrovství a obdržel tedy Zlatou kopačku. Dvě nejcennější branky vstřelil ve finále proti Nigérii, kde proměnil oba pokutové kopy. Po finále byl dokonce přirovnáván k legendárnímu Diegu Maradonovi, se kterým mají dost společných rysů. Ať už jsou to problémy s fyzickým vyspíváním, či takřka neomylná levá noha.

Ani v Messiho kariéře ale nebylo vždy všechno tak lehké. Deportivo La Coruňa se rozhodlo napadnout Messiho registraci u fotbalové federace. Důvodem bylo jeho evropské občanství. Aby toho nebylo málo, Deportivo se rozhodlo zpochybnit výsledek zápasu proti Zaragoze. Pro samotného hráče to byla nezáviděníhodná situace, neboť by kvůli naplněné kvótě mimoevropských hráčů nemohl být v zápasech La Ligy ani zapsán na soupisku... K případu se vyjádřil i barcelonský prezident Laporta, podle kterého tlak vycházel od jednoho klubu ze španělského hlavního města. Sezónu 2004/05 nakonec Messi zakončil s bilancí jedné branky v sedmi ligových zápasech a pomohl tak Barceloně k ligovému titulu po dlouhých a mnohdy obtížných šesti letech.

Skvělé výkony teprve osmnáctiletého křídelního útočníka přiměly barcelonské vedení k prodloužení smlouvy. Argentinský mladík se nakonec dočkal prodloužení kontraktu za notně vylepšených finančních podmínek. Od katalánského klubu to byl moudrý tah, neboť kolem Argentince kroužily nabídky mnoha velkoklubů - největší zájem jevil Massimo Moratti, vlastník Interu Milán. V sezóně 2005/06 se stal Messi stabilním členem barcelonské základní sestavy. Zásluhu na tom jistě má i skvělý vztah mezi ním a trenérem Rijkaardem, který připomíná pouto mezi otcem a synem. Dne 27. září si Messi odbyl domácí debut v Lize mistrů, soupeřem bylo italské Udinese. Messi se prezentoval několika skvělými přihrávkami a jeho souhra s Brazilcem Ronaldinhem několikrát donutila diváky k ovacím vestoje. V prosinci roku 2005 Lionel vyhrál soutěž pro nejlepšího světového hráče do 21 let, až za ním skončili Wayne Rooney či Lukas Podolski.

V průběhu sezóny 2005/06 Messi zaznamenal šest ligových branek, jednu branku se mu podařilo vstřelit i v Lize mistrů. Tam se také na jaře 2006 odehrál jeden z nejspornějších okamžiků jejího loňského ročníku. Událost se stala v úvodním osmifinálovém souboji mezi Chelsea a Barcelonou, odehrávající se na Stamford Bridge. Argentinec si nejdříve v osobním souboji pohrál s Nizozemcem Robbenem a pak neustál atak obránce Chelsea Del Horna, který obdržel hodně přísnou červenou kartu. Zápas nakonec skončil prohrou domácích v poměru 1:2. V odvetě se však Messi vlastním přičiněním zranil a stačil se uzdravit až na MS v Německu. Propásl tak šanci nastoupit ve finále LM, či v domácím ligovém souboji proti Realu Madrid.

 

ronaldo-vs-messi--el-clasico-16-april-2011.jpg


Na Mistrovství světa odjížděl Messi už zcela vyléčený a tak fanoušci očekávali, zda dostane příležitost v základní sestavě Argentinců. V prvním zápase proti Pobřeží Slonoviny se na hřišti neukázal, šanci dostal až v souboji proti Srbsku. Na hřiště nastoupil v 74. minutě a za necelých dvacet minut stihl vstřelit branku, kterou ještě podpořil finální přihrávkou na gól Crespa. Branku zaznamenal jako šestý nejmladší v historii Mistrovství světa. V posledním zápase základní skupiny proti Nizozemsku, kdy už bylo jasno o argentinském postupu, dostal šanci v základní sestavě. Osmifinále proti Mexiku však začal opět na lavičce, na hřiště se dostal až v 84. minutě. Ve čtvrtfinálovém zápase proti domácímu Německu se na hřišti neukázal vůbec a z lavičky tak musel sledovat penaltový souboj, ve kterém zářil německý brankář Lehmann.

V tomto ročníku jsou na Messiho od barcelonských fanoušků kladena velká očekávání. Důležité bude, jestli se vyhne problémům s případnými častějšími zraněními, které by mohly vyplývat z jeho drobné postavy. Již ve svém nízkém věku má na svém kontě více týmových úspěchů, než mnoho zkušenějších a známějších hráčů. S Barcelonou dokázal vybojovat dva ligové tituly, vítězství v Lize mistrů, letos i triumf ve španělském superpoháru. Kontrakt ho v Barceloně váže až do roku 2012, výkupní klauzule činí stejně jako u Ronaldinha těžko uvěřitelných 150 miliónů eur.

 

Messi pro rok 2012

 

 

Náhledy fotografií ze složky fotky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář